Bill Gates Hakkında Az Bilinenler (Bölüm 1)


İlk yazılım programımı 13 yaşındayken yazdım. Program “üç taş” oyunu içindi. Kullandığım bilgisayar kocaman, hantal, yavaş ve kesinlikle zorlayıcıydı.
* * *
Bill Gates’in sabır ve bir işe yoğunlaşma bilinci mükemmel düzeydedir. 1975’in Ocak ayında henüz 15 yaşındayken Altair Computer’de çalışırken BASIC bilgisayar dilinin yeni bir versiyonunu geliştirip yazmıştı. Böyle bir çalışmayı normal bir ekip 6 ayda ancak bitirebilirdi. Oysa Bill Gates sadece 5 günde bitirmişti. Şimdi ise Dünya’nın en zengin kişisi olarak 2200 personelini de dolar milyoneri yaptı.
* * *
Bill Gates Oregon’daki TRW’de, enerji santral bilgisayarının kontrol sistemiyle ilgili işe alındığında Paul Allen da yanındaydı. Burada geçen yıllarını anlatırken, kendi boyutunu kısa ve net olarak anlatıyordu:
– Aralıksız çalışarak binada en uzun kimin kalacağı konusunda yarışmalar yapıyorduk. İşin özüne inmiştim. Durmadan kodluyordum.
* * *
Bill Gates’in cevapsız bırakmadığı e-posta adresi: askbill@microsoft.com (bu adres kullanılmamaktadır) Kendisine kendi web sitesindeki iletişim alanından ulaşabilirsiniz: http://www.thegatesnotes.com/GlobalPages/Contact-Bill-Gates
* * *
Bill Gates’in “İş Lideri” olma özelliği onun “Bazı işleri en kısa zamanda bitirmenin yolu, bunlardan sadece birini hemen o an yapmaktır” sözünde yatar.
* * *
Şirket giderlerini düşürmenin yolu, aracı sayısını azaltmaktır.
* * *
Hızlı kararlar ayak üstü kararlar değildir; hızlı kararlar alın ama oturarak alın.
* * *
Ağaca tırmanmak için kafaya aya tırmanmayı koymak gerekir. Bill Gates olmak istediği yeri hedefledi, Harward üniversitesini yarıda terk etti, Microsoft’u 100 dolarla kurdu.
* * *
Gates tutumlu bir insan. Tarifeli uçak kullanıyor, gece hayatı yaşamıyor, özel uçağı yok, tatillerini mütevazı yerlerde yapıyor.
* * *
Birçok iş lideri Zen, Konfüçyüs ve Samuray geleneğini merak etmiştir. Çünkü Japonya, bilgisayar ve elektronik gelişimini bu manevi felsefelere borçludur. Hindistan aynı bütünün etrafında (Manevi cihazlanma) Microsoft’un bugün en aranan elemanlarını yetiştirmiştir. Bill Gates, Hintli ve Japon personel çalıştırmaya özellikle dikkat ediyor. Üçüncü olarak da dedelerinden Ahi ve Lonca kültürü almış olan Türkler geliyor.
* * *
Microsoft ve Oracle’ın aralarındaki kıyasıya rekabet yüzünden Oracle atraksiyona geçip, “Investigati and Group International” isimli dedektiflik firmasını tutmuştu. Bu dedektiflik firması da, “Association Competiti and Technology” adlı temizlik şirketindeki işçilere rüşvet vererek Microsoft’ta çöpe atılacak kağıt ve dökümanları elde etmeye çalışmıştır.
* * *
Bill Gates, kendisi de dahil olmak üzere çalışanlarına yüksek, astronomik ücretler vermiyor. Microsoft’un hiçbir çalışanı dünyanın en yüksek ücretli çalışanları listesine giremiyor. Bunun yerine akıllı elemanları çekebilmek için onlara hisse veriyor. Örneğin Bill Gates, Microsoft’un şimdiki başkanı olan Steve Ballmer’ı çalışmaya razı edebilmek için yüklüce hisse vermişti. Ballmer bu hisseler sayesinde şimdi 10 milyar dolardan fazla servete sahip. Microsoft’un içinde yaklaşık on kişi dolar milyarderi. Microsoft çalışanlarının üçte biri ise dolar milyoneri (37 binden fazla çalışanı var). Bill Gates dağıta dağıta daha zengin olmanın yolunu bulmuş. Çalışanlara hisse vermek Amerika’da yaygın bir uygulama ama hiçbir şirkette bu ölçüde hisse dağıtımına rastlanmıyor.
* * *
Steve Ballmer ve Bill Gates. “Sizin potansiyeliniz, bizim tutkumuz” sloganının önünde duruyorlar.
* * *
Rakiplerinin hemen hepsinin özel uçağı, özel yatı olmasına karşın Bill Gates oldukça sade bir hayat sürüyor. Cimri denilebilecek kadar eli sıkı. Buna ilişkin çok anekdot anlatılır: Gittiği otelin park yeri parasını pahalı bulunca uzun bir süre parasız bir park yeri araştırmış. Kiraladığı arabayı kullanmadığı süreler için başkalarına bir daha kiralayarak değerlendirmeye çalışmış. Uzun bir süre uçakların hep ekonomik sınıfında yolculuk yapmış. Bill Gates’in hayatındaki en pahalı şey yaklaşık 60 milyon dolarlık evi. Bu eve bu kadar para harcamasının nedeni, lüks bir evde yaşama isteğinden daha çok, geleceğin evi nasıl olmalı cinsinden bir tartışma yaratmak, kavramlar geliştirmek, Microsoft’un ürünlerini test etmek. Buna karşın rakibi Oracle’ın başkanı Larry Ellison’un bir yatı, uçağı ve hatta bir adet de Amerika’da uçuramadığı savaş uçağı var. Bir başka örnek, Microsoft’u birlikte kurduğu arkadaşı Paul Allen. Paul Allen’ın uçağı, yatı, jet sosyeteden sevgilileri var ve pahalı partileriyle tanınıyor. Geçen yıl verdiği bir parti için tam 100 milyon dolar harcamıştı. Bill Gates’e niçin uçak, yat gibi lükslerinin olmadığı sorulduğunda şöyle yanıt veriyor: “Öyle yaşarsam öyle düşünmeye başlarım ve şimdikinden çok farklı bir kişiliğe sahip olurum. Yeterince çalışamam, yeterince üretemem.”
* * *
Sadece Coca-Cola firması Microsoft’un şöhretini geçmeyi başarabilmiştir. Bu şirketi saymazsak başka hiçbir kurumun başkanı dünya çapında tanınma başarısına Bill Gates kadar yaklaşamamıştır.
* * *
Bill Gates’i tanımlayan en önemli özellik düşünme yeteneğiydi. Daha çocuk yaşlarda iç dünyasını gözlemeyi pek çok şeyden daha fazla eğlenceli bulmuştu. Altıncı sınıfa giden Gates’in, akşam yemeği çağrılarına kulak asmadığı anlatılan efsanelerdendir.
Annesi en sonunda “Ne yapıyorsun?” diye sorardı.
Kendisine ait özel dünyasında rahatsız edildiğinin anlaşılması için annesine, “Düşünüyorum, anne!” diye bağırırdı.
Ancak altıncı sınıfa giden bir çocuğun düşünmesi sorun yarattı. Gates bir yıl boyunca uzman bir psikologa gitti. Genç Bill psikoloğunu çok sevdi. Bunun nedeni belki de okuması için ona psikolojik teoriler kitabı vermesiydi.
* * *
Gates zihinsel alanda da büyük başarılar gösterdi. Dokuz yaşında World Book ansiklopedisini A’dan Z’ye okudu. On bir yaşında İsa’nın zeytin dağında verdiği 107 mısralık vaazını ezbere okudu. Bir öğretmeni, zeka düzeyinin 160 ile 170 arasında olduğunu tahmin etti. Küçükken ne olmak istediğini sorduklarında bilim adamı diye yanıtladı.

*Kaynak: Blog Dergisi 2009 Aralık

,

  1. #1 by Yasemin on November 8, 2012 - 1:34 pm

    Adrese mail attım. Öyle bir adres yoktur dedi.
    Yalan yani..

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.