[Blog] Kitap – Olumlu Sözcükler Etkili Sonuçlar


Okuduğum bir çok kişisel gelişim ve iş yaşamı kitaplarını kaliteli olduğunu gönülden söyleyebildiğim Elma Yayınevi’nin “Olumlu Sözcükler Etkili Sonuçlar” kitabi aslında elime uzun bir zaman önce geçmişti. Ne zaman konuşmalarımda bir kabalık ya da konuştuğum kişileri kırdığımı farkettiğimde, bu kitabı alıp okuyorum. Bu kitap içerisinde tavsiye edilenleri yapıyorum ve gerçekten de sonuçlarını çevremdeki insanlardan görebiliyorum diyebilirim.

Hal Urban tarafından yazılmış olan kitabın orjinal ismi “Positive Words, Powerful Results: Simple Ways to Honor, Affirm, and Celebrate Life”. Yazarın bir çok kitabı olduğunu bu kitabı okuduğunuzda anlayabilirsiniz çünkü diğer kitaplarına bazen atıf yapıyor. Çevirisindeki akıcılık gerçekten güzel ve bazı kelimelerin/deyimlerin anlamlarını dip not eklenerek açıklanması bazı kavram karşımalarının önüne geçmiş.

Kitap öncelikli olarak sözcüklerin yaşamı nasıl değiştirdiğinden bahsederek başlıyor. Örneğin aşağıdaki kelimeler sizde nasıl duygular uyandırıyor?

  • Tahrip etmek, Öldürmek, Patlamak, Yıkım, Tecavüz, Terör, Aptal, Zehir, Savaş, Tükürmek, Boğmak, Şişman, Saldırı, Acı
  • Sevgi, Arkadaş, Nezaket, Mutlu, Kazanmak, Ödül, Şefkat, Güvenli, Minnettar, Kibar, Cennet, Özel, Bebek

Kitapta bahsedilen Ulusal Yaşlılık Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırmadan bahsedilmektedir. Bu araştırmaya göre altmış yaşın üzerindeki insanlar üzerinde bazı sözcüklerin oluşturduğu etkiler araştılmıştır. Bu yaş grubundaki kişilere “bunak” veya “moruk”  gibi sözcüklerin yaşlılarda fiziksel ve psikolojik etkiler oluşturduğu belirlenmiştir. Bu yaşlılarda tansiyon artışı ve cilt bozuklukları gözlenmiş. Diğer yandan, aynı araştırmada “anlayışlı” ve “bilge” gibi sözcüklerin kullanıldığı yaşlılarda ise tam tersi olumlu etkilerin oluşabileceği vurgulanmıştır. Olumlu sözcükleri ben de ailemdeki yaşı geçmiş kişilere karşı uyguladım ve bir süre sonra bana kendilerini daha dinç hissediklerini, aslında o kadar da yaşlanmadıklarını söylediler.

“Ne tür bir dil sizin keyfinizi kaçırır? Başka insanların konuşurken kullandıkları ifadelerden hangileri hoşunuza gitmez?” soruna cevap verirseniz, ortaya çıkan davranışların ve konuşmaların başkalarınıda rahatsız edebileceğini düşünerek yapmamamız çevremiz için de iyi olacaktır.

Kitapta yer alan bazı öneriler:

  1. Güne sizi mutlu eden bir hayal kurarak başlayın ve gün içerisinde olabilecek olumsuz tüm düşüncelerden ve sözcüklerden arındırın kendinizi.
  2. Birisinden en yakınınızdan bile bir şey isterken, “Lütfen”, “Zahmet Olmazsa” gibi ifadeler kullanmanın etkilerini görebilirsiniz.
  3. Değişme önce kendimizden daha sonra ailemizden başlamalıyız. Evde her gün tüm aile bireyleri anyı anda yemek yiyerek, gün içerisinde yaşanan en mutlu olayın ne olduğu paylaşılabilir. Böylece diğer tatsız olaylar unutulabilir ve kendimizi mutlu hissedebiliriz.
  4. Kahkahanın sağlık üzerine etkileri bulunmaktadır. Gündelik olarak karikatür veya fıkralar okuyarak kendinizi eğlendirebilirsiniz.
  5. Çocukların yaptığı genelde olumsuz davranışlara odaklanılır fakat olumlu davranışlara odaklanılması onları daha mutlu ve sizinle açık iletişim kurmasını sağlayabilir.

New York’ta insanların bir dönem çok kaba ve çirkin sözcükler kullanıldığını fakat bunların Rudy Giuliani ile nasıl değiştiğini kesinlikle okumalısınız. Böyle bir şeyi bir ilçede veya mahallede başlattığımızda İstanbul içinde olumlu etkileri olabilir.

Kitap içerisinde bir çok güzel öneri var hepsini yazmak mümkün değil, bir kitapçıya gidip incelemenizi veya kitabı alıp okumanızı tavsiye ederim. Benim elimdeki kitabın arka tarafında “İade Garantisi” olduğu yazılı. Okuduktan sonra beğenmezseniz iade edebilirsiniz.

İyi okumalar dilerim.

Mahmut Can Sözeri
İstanbul / 09.07.2017

Advertisement

, , , , , , , , , , , ,

  1. Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: