Ankara’daki 2. Entrepreuners Roundtable’ın duyurusunu yapmıştım. Bu yazımda da bu etkinlik içerisinde bana göre önemli olduğunu düşündüğüm ve herhangi bir girişimde bulunmak isteyen girişimcilere yardımcı olacağına inandığım kısa notları paylaşacağım.
Entrepreuners Roundtable etkinliği hakkında bilgiyi özetleyen ve açıklayan bir yazı yazdığım için bu konuya girmeyeceğim. Yazdıklarım Oltaç Beyi dinlerken aldığım notlardan derlenmiştir. Bazı cümleleri tam hatırlayamadığımı ve kendi yorumlarımı kattığımı belirtmek istiyorum. Haydi Başlayalım…
Silikon Vadisi Nasıl Bir Yer? Sinerjisi Nedir? Ne Var Orada?
Oltaç bey,” ilk gittiğinde orasının Ergenekon Vadisi tarzı ırmaklar var, şelaleler akıyor, yeşillik bir vadi bekliyordum. Hayret ettim ve hayal kırıklığına uğradım diyebilirim . (Silikon Vadisi hakkında bilgi almak ve oradaki şirketleri görmek için tıklayın) Bu yaptığımız-Entrepreuners Roundtable- gibi orada aynı anda 100lerce etkinlik olduğunu etkinlik sırasında kişilerin tanışıp kahve içerken iş planını belirleyebiliyor.
Orada işe giren kişilerin ben 10 sene bu firmada kalmıyor, sürekli bir iş değişikliği oluyor buda konsantre bir ağ oluşturuyor.
Silikon Varisinin artık oturmuş bir kültürü var. Berberin, doktorun herkesin teknoloji ile ilgili bir fikri, projesi var. ” dedi.
Fikrim Var Patentini Almam Gerekiyor Mu?
Oltaç beyin anlattığı arkadaşının başına gelen bir olayı anlatmak istiyorum. Arkadaşı bir mercek(lens) geliştiriyor. Patentini alıyor. Canon firmasına 50 milyon dolara satacak. Sonra olmuyor. Canon altından giriyor üstünden çıkıyor patenti deliyor. 15 mahkeme sürüyor ve arkadaşına yaklaşık 15milyon dolarlık tazminat ödüyorlar. Oltaç Bey, “hangi şirket daha güçlüyse, kimin avukatları daha başarılıysa, kim daha uzun süre mahkemeye dayanabiliyorsa o kazanıyor dedi. Patentin isterlerse altından girer, üstünden çıkar yinede delerler” dedi.
Yazılım projelerinin ise patentini almaya hiç gerek olmadığını belirtti. Amerika’da patent işleminin 15bin dolar + 40 sayfalık bir döküman + 3 yıl gerektiğini söyledi. Yorumu size bırakıyorum. 3 yıl sonra o yazılım kullanılıyor mudur? Facebook, twitter ilk anı ile şimdiki arasındaki farkı net görebilirsiniz.
Yatırımcı Girişimde Nelere Bakıyor?
Girişimci olmak zor, bazen uyanır ölmek isterseniz. Bazen çok mutlu, neşeliYatırımcılara, girişimcilerden onlara göre çok büyük olan projelerden hergün onlarca geliyor.
- Daha önce başarılı olmuş mu? Başarısız olmuş mu?
- En önemlisi fikrinin hitap ettiği pazarın büyüklüğü ne kadar?
- Pazar payı!
- Fikir o kadar önemli değil, kişi burada daha önemli.
- Geçen 6 ay içerisinde ne yaptın?
- İş planın hazır mı? İş planı geçen ayki ile değişmiy mi? Zaten değişmediyse sorun var.
- Başarısızlıktan sonra girişimciyi pişmiş olarak görüyor yatırımcı.
- Risk sermayedarları sözleşme yapmazlar.
- Çoğunlukla aynı fikrin değişik varyasyonları oluyor.
Ayrıca örnek olarak
- Girişimcinin iki olması tercih ediliyor tek kişi yerine
- Sunumu nasıl anlatıyorlar, birbirlerinin sözünü kesiyorlar mı? Bunu yaparken heyecanlılar mı?
- Başka forumlardaki yorumlarına bakılıyor. Neler yapmış, nasıl fikirler sunmuş bunlar araştırıyor.
Yatırımcıyla Bir Web Projem İçin Ne Zaman Görüşmeliyim?
- 10 bin aktif kullanıcı olunca yatırımcı ile görüşebilirsiniz. Sizi ancak o zaman dinlerler
- Sizinle neden görüşmeleri gerekiyor bunu düşünmeniz gerekiyor? Projenizi anlatabilmelisiniz çok kısa sürede
- Günlük, haftalık, aylık Sayfa görüntülenme sayısı fazla olmalı
- Kendinizden emin, projenize güvendiğiniz zaman çıkabilirsiniz.
- Demoyu gösterin fakat nasıl çalıştığını göstermeyin.
Oltaç Bey gerçekten çok samimi ve içten sohbet ettiğini belirtmek istiyorum. Paylaşımlarının yol göstereceğine eminim. Oltaç Ünsal’ı takip etmek, hakkında bilgi almak için aşağıdaki iletişim kanallarından birisini kullanabilirsiniz:
Yaklaşık 3.5 süren bir sürede bu yazıyı yazdım ve toparlayabildim. Umarım yararlı olmuştur.