Nokta Medya CEO’su Tümay Asena’nın Girişimcilere Tavsiyeleri ve Entrepreuners Roundtable Notları


Yazımın, özellikle girişimci ruhunu taşıdığına inanan ve herhangi bir girişim için çabalarda bulunan kişilere yararlı olacağı inancındayım. Haydi başlayalım:

Öncelikli olarak daha önceden duyurduğum Entrepreuners Roundtable nasıl etkinlik diğer etkinliklerden ayıran özellikleri neler? Bunlardan bahsetmek istiyorum.

Murat Aktihanoğlu‘un 2007’de Newyork’ta bu etkinliklere başladı. Yeni kurulan şirketler (startup) ile yatırımcıları bir araya getiren bir etkinlik. Formatı gerçektende çok ilginçti.

  • Sinemalar.com ve izlesene.com gibi siteleri bünyesinde bulunduran 2 tane anonim şirketini kuran 6 ortak birisi olan ve şuan Nokta A.Ş. CEO’su olan Tümay Asena yatırımcı konuşmasını gerçekleştirdi. Burada sunum yapmak yasaktı. Etkinlik gereği.
  • Sohbet havasında geçen etkinlikte Tümay Bey’in konuşmasını benimde içinde yer aldığım katılımcıların soruları yönlendirdi. Bu bana göre çok iyi bir yöntem.
  • Bu konuşmadan sonra herkes kendisini birer birer tanıttı. Önce Adımızı Soyadımızı söyledik, ne iş yapıyoruz, neler ile ilgileniyoruz bunları söyledik.
  • Kısa bir ara verildi. Bana göre bu tarz aralar iyi oluyor çünkü kişilerden kartlarını alabilir, projelerinizi anlatabilir, onları tanıyabilirsiniz. Teknoloji çevresinde olup bitenler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Milyon dolarlık şirket CEO su ile konuşabilirsiniz.
  • Yatırımcılardan destek bekleyen proje sahipleri, projelerini 15’er dakikalık anlatımları ile – yine herhangi bir sunum vb yasak- anlattılar. Sunum sonrasında soruları olanlar, başta yatırımcılar olmak üzere, sorularını sordular.

04 Aralık 2010 daki Entrepreuners Roundtable formatı aynen bu şekilde gerçekleşti.

Öncelikli olarak kendisi şirketini herbirisi farklı 6 kişiden oluştuğunu bu oluşumun kendilerine faydalı olduğunu söyledi. Tümay Beyin Arkeoloji bölümünden mezun olduğunuda sizlere söylemek istiyorum ( İşletme master’ıda kendisi yapmamış). Farklı disiplinlerdeki kişilerin bir araya gelmelerinin daha iyi olduğunu söyledi. Aynı disiplindeki kişilerin oluşturduğu girişimlerin kısa süreli olduğunu ve başarısızlığın kaçınılmak olduğunu sözlerine ekledi.

Ayrıca girişimcilere ipucu vererek, yeni alımlar gerçekleştireceklerini söyledi.

Yurt dışından, Türkiye’nin yatırım yapmaya elverişli bir yer olduğunu söyledi. Yabancı yatırımcılar ülkelerde nüfusa, büyüme hızına, facebook üye sayısına bakıyorlar. Türkiye’de internet reklamlarının 200milyon dolar hacmi olduğunu, İngiltere’de ise bu rakamın 40milyar dolar olduğunu belirtti.

Tavsiyeler

  • Tutkulu olun, Eğer tutku ile ne yaptığınızı biliyorsanız şansın yardımı ile veya birilerinin sizi keşfetmesiyle istediğinize ulaşırsınız.
  • Kendinizi tartın, Neyi-Ne kadar bildiğinizi kendinize sorun.
  • Eksikliklerinizi ortaklarınız ile giderilmesini sağlayın.
  • Mobil uygulamalara yönelin, Ne internet, ne netbook, ne notebook nede başka birşey mobil cihazların yaygınlaşma hızına yetişemez. Şuan mobil uygulamalarda Türkiye’de rekabet olmadığı için mobil uygulama ve içerik geliştirme üzerine bir şirket kurmanızda fayda var.
  • 5 yıllık plan yapın, Her yıl yaptığınız planın üzerinden gidin.
  • Sürekli ürün geliştirilmeli, Ürünün yaşam süresi kısa olabilir fakat sürekli yeni ürün geliştirin.
  • Ürün kullanıcının ihtiyacını tamamen karşılaması önemli
  • Ne yaparsanız, sizin önünüzdeki projelerin kullanımını keser ve sizin projeniz ön plana çıkabilir bunu düşünmek gerekiyor

Kısaca

  • İlk 5 yılda kurulan şirketlerin %97’si kapanır. Şirketler son 5 yıllık iş planlarına bakılmasının nedeni budur.
  • Türkiye’de yaklaşık 1milyon iPhone var.
  • Risk yönetimi üzerine bence araştırma yapılmalı ve geliştirilmeli
  • Html5, CC3 ile mobil uygulamalara göz atmakta fayda var
  • Fikrimi başka birisine açıklamaktan korkuyorum diyorsanız. Notere gidip fikrinizi onaylattırın ve daha sonra FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU’ndan faydalanmak için girişimlerde bulunun.

Girişimcilere şimdiden başarılar diliyorum. Herşey gönlünüzce olsun.

Resim1 Kaynak: http://www.engr.wisc.edu/studentorgs/swe/images/suggestion_box.jpg
Resim2 Kaynak:http://www.epreston.co.uk/epblog/wp-content/uploads/2008/04/Think%20Smart.jpg

Advertisement

, , ,

  1. Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: