ŞaşıYorum™ 7 ( Ytl ve Ykr Hesabı)


Uzun zamandır yazmıyordum, yeni bir olay ve gerçekten ilginçti. Kurstan arkadaşım ile fotokopici arıyorduk Kızılay’da ve Karanfil Sokakta çektirecek bir yerin olduğunu ikimizde anımsıyorduk. Neyse girdik fotokopiciye isminide vereceğim “Galeri Ekin”. Girer girmez hemen karşı vitrinde poşet dosyanın tane fiyatı gözüme çarptı. Çünkü poşet dosyanın tanesi 0.05 ykr yazıyordu (zaten başındaki yeni anlamında ki ‘y’ ninde olmaması gerekiyor). Ben tabi şaşırdım fiyat yanlış çünkü eğer poşet dosyanın tane fiyatı bu ise ben 5 kuruş verip 100 tane alabilirim. Yani etiket yanlıştı etiketin doğrusu 0.05 tl olmalıydı.( Tabi şunu söyleyeceğim ya çalışanlar biraz dikkatsiz ya da yeni liraya geçtiğimizden beri fiyatlarına zam yapmamışlar.) Tabi ben bunu söylemeden duramam çünkü ben o fiyattan alabilirim benim yasal hakkım.

Yasalarda açıkca belirtilmiştir: Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun (Kanun Numarası: 4077, Kabul Tarihi: 23/02/1995 Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 08/03/1995, Yayımlandığı Resmi Gazete Sayısı: 22221)

Madde 12 “Etiket, fiyat ve tarife listelerinde belirtilen fiyat ile kasa fiyatı arasında fark olması durumunda tüketici lehine olan fiyat üzerinden satış yapılır.”

Aramızda geçen konuşmalardan aklımda kalanlar:

MC – İyi günler bir şuradaki etiketlerinizde yanlışlık var.

Kasa Görevlisi – Nasıl yanlışlık?

MC – Poşet dosyanın tane fiyatı 0.05 kuruş yazıyor. Onu lira olarak değişirmelisiniz. (ama tamamen masum)

Kasar Görevlisi – Bir yanlışlık yok. Fiyatlarımız onlar.

MC – Bakın sizin bu söylediğinize göre bu fiyat kuruşun 1/20. Fakat liranın 1/20 olması gerekiyor. (şaşkın gözler beni izliyor tabi)

Tanımadığım Birisi – Ne oldu?

MC – (Aynı hikayeyi! ona da anlattım)

Tanımadığım Birisi – Peki doğrusu ne? (Ukala şekilde)

MC – Doğrusu lira yazmalısınız. Zaten alt taraftaki fiyatlar doğru bakın dedim. (sonra o kişi anladı gibi kasa görevlisi anlamadı ama halen. Bakışlarından belliydi çünkü)

Alican – Hadi gidelim.

MC – İyi günler =)

İnsanlara gerçekten ŞaşıYorum ™ . . .

  1. #1 by esen on January 31, 2011 - 4:52 pm

    :))))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: